Huizenprijzen in september 2023 opnieuw gedaald

Huizenprijzen zijn in de maand september dit jaar opnieuw gedaald. Het is inmiddels de achtste maand opeenvolgend waarin de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar zijn gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn koopwoningen in september ongeveer 3,5 procent lager geworden in prijs ten opzichte van de maand september van 2022. Er is nog steeds sprake van een daling op de huizenmarkt maar deze daling lijkt wel een beetje af te vlakken.

Makelaars in Nederland gebruiken de afvlakking in de prijsdaling in hun persberichten en andere nieuwsberichten zo positief mogelijk. Ze proberen een beeld te schetsen dat de woningmarkt in Nederland langzaam maar zeker uit een dip raakt. Volgens het CBS zouden de woningprijzen sinds juni al weer een beetje zijn gestegen. Zo lagen de woningprijzen in de maand september gemiddeld op 422.175 euro. Dat is ongeveer 0,6 procent hoger dan in de maand augustus. Toch is er veel onzekerheid over de woningmarkt. De woningmarkt staat nauw in verbinding met de hypotheekmarkt.

Als de hypotheekrente stijgt heeft dat meestal een direct gevolg voor wat men kan bieden op woningen. Hoe hoger de hypotheekrente hoe lager men doorgaans kan bieden op een woning. De hypotheekrente is nu echter aan het stijgen. Dat zal gevolgen hebben voor de woningmarkt. Het is daarom voorbarig om te spreken van een einde aan de dip op de woningmarkt.