Nederland heeft in 2023 te maken gehad met een lange nazomer. Dat is natuurlijk heel prettig voor mensen die genieten van zonnig weer maar het is ook goed voor het energieverbruik. Door de lange nazomer werd er flink wat elektrische energie opgewekt door zonnepanelen en werd daarnaast ook minder aardgas verbruikt. Dat is een dubbele winst. Bij veel woningen werd de kachel pas de afgelopen week weer aangezet. Daardoor steeg het gasverbruik wel in Nederland. Echter was deze stijging ook ten opzichte van afgelopen jaren niet heel groot.
Energiebedrijven Eneco en Vattenfall hadden opgemerkt dat huishoudens in Nederland de verwarming weer hoger hadden gezet. Een woordvoerder van Vattenfall gaf aan dat de kachels vanaf zaterdag 14 oktober weer aangingen. Dat gebeurd volgens hem ieder jaar wanneer het kouder is dan 18 graden. Gelukkig heeft de temperatuur in Nederland lange tijd hoog gestaan in het weerbericht. Dat is de reden waarom de thermostaat pas in oktober werd aangedraaid. Gasunie heeft ook aangegeven dat er meer aardgas werd verbruikt. Er ontstond meer aardgastransport door de gasleidingen van Nederland.
Op maandag werd in Nederland 844 gigawattuur (GWh) verbruikt aan aardgas. Dat is het hoogste aardgasverbruik sinds 26 april. Overigens komt de stijging in het aardgasverbruik niet alleen van woningen ook bedrijven verbruiken meer gas. Daarnaast zijn de energiecentrales en de industrie ook grote verbruikers op het gebied van aardgas. Toch lag het energieverbruik in 2019 en 2021 aanzienlijk hoger. Toen kwam het gemiddelde energieverbruik uit op 1.000 gigawattuur per dag.