Hitachi wordt eigenaar van Fyrabouwer AnsaldoBreda?

De Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda staat op het punt om overgenomen te worden. Het Japanse technologie- en industrieconcern Hitachi is volgens ingewijden bereid om 250 miljard yen voor de Italiaanse treinfabrikant te betalen. Dit bedrag is omgerekend 1,8 miljard euro. Bij AnsaldoBreda werken ongeveer 2300 werknemers. Het bedrijf bestaat uit vier fabrieken en is onderdeel van het het Italiaanse concern Finmeccanica.

AnsaldoBreda en de Fyra
In Nederland is het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda vooral bekend vanwege de fabricage en levering van de Fyra-hogesnelheidstrein. De leveringsduur van de Fyra en de technische staat van deze hogesnelheidstrein zorgden voor grote problemen bij de Nederlandse spoorwegen. Uiteindelijk werd de trein dusdanig slecht bevonden dat men besloot de Fyra in het geheel niet in te zetten op de Nederlandse spoorwegen. Uiteindelijk heeft de Fyra slechts een paar testritten gereden. Er ontstond een enorme juridische rompslomp over de kosten van dit debacle.

Hitachi en Finmeccanica
Het Japanse bedrijf Hitachi had eerder belangstelling getoond in het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda. In 2012 werd door Hitachi ook een poging gedaan om het bedrijf AnsaldoBreda over te nemen maar toen kwam men niet tot overeenstemming. Eind 2014 werd er door Hitachi een nieuw bod uitgebracht op het bedrijf. Dit liet Finmeccanica in november 2014 weten. In het verleden hadden ook andere bedrijven zoals General Electric, Thales en Bombardier laten blijken dat ze interesse hadden in AnsaldoBreda. Het is onduidelijk welke partijen op dit moment allemaal belang hebben bij het bedrijf.

Reactie van Technisch Werken
Het is bijna niet voor te stellen dat een bedrijf met zo’n slechte reputatie als AnsaldoBreda toch de interesse wekt bij een toonaangevend bedrijf als Hitachi. Toch is dit wel de waarheid. Ondanks de grote problemen rondom de Fyra zal het bedrijf AnsaldoBreda over technologie beschikken die interessant is voor het Japanse bedrijf. Uiteraard zullen de kosten een grote rol spelen bij de overname. Net als in 2012 kan de overname alsnog op niets uitlopen.