Naam Fyra verdwijnt van het spoor in Nederland

De Nederlandse Spoorwegen hebben niet bepaald een goed gevoel overgehouden aan de naam ‘Fyra’. De term ‘Fyra’ staat zo’n beetje synoniem voor geldverspilling en technische problemen. De naam Fyra zal voorgoed verdwijnen uit de Nederlandse Spoorwegen. Deze treinen worden niet ingezet en ook de Fyra-lijn tussen de plaatsen Amsterdam en Breda krijgt een andere naam. Op de dienstregeling van 2014 krijgt deze lijn de naam Intercity Direct.

De NS Hispeed heeft dit dinsdag 13 november 2013 bevestigd nadat eerder de website Treinreiziger hierover een bericht had gepubliceerd. De naam Fyra was bedoelt voor treinen op Hoge Snelheidslijnen. De treinen die nu op deze trajecten zullen rijden hebben een andere naam waaronder de naam Eurostar. Over het HSL-spoor kan daarnaast gebruik worden gemaakt van Traxx-locomotieven en Intercity-rijtuigen.

De toeslagen die over de trajecten moeten worden betaald worden door de NS aangepast. De toeslag die tot nu toe moest worden betaald op het traject Rotterdam en Breda zal in de toekomst verdwijnen. Tussen Amsterdam en Schiphol hoeft de toeslag ook niet meer te worden betaald. Treinreizigers moeten op het traject tussen Schiphol en Rotterdam wel een extra toeslag betalen over hun treinrit.

Reactie Technisch Werken
De Nederlandse Spoorwegen proberen langzamerhand vooruit te kijken. Het mislukte Fyraproject wordt afgerond al zal de juridische afwikkeling met de Italiaanse fabrikant niet eenvoudig zijn. De Hoge Snelheidslijnen moeten zo snel mogelijk worden voorzien van Hogesnelheidstreinen. Wanneer dit niet gebeurd heeft de aanleg van een HSL ook weinig zin. De financiële strop die uit het Fyraproject naar voren komt zorgt er wel voor dat voor de komende projecten minder tijd en geld beschikbaar is.