Grootste loonstijging in februari 2019 sinds de financiële crisis

In Nederland zijn de lonen afgelopen maand procentueel aanzienlijk gestegen ten opzichte van de maanden daarvoor. Gemiddeld kwam de loonstijging uit op 2,78 procent op jaarbasis. Deze loonstijging is de grootste loonstijging sinds de economische crisis volgens werkgeversorganisatie AWVN. Deze organisatie maakte het bericht over de loonstijging afgelopen donderdag bekend.

De economische crisis brak ongeveer tien jaar geleden uit en had een nadelig effect op de salarisontwikkeling van veel werknemers. Toen Nederland zich langzaam maar zeker wist te ontworstelen uit de economische crisis ging het op de arbeidsmarkt ook beter en gingen de slarissen omhoog. Het afgelopen jaar kwam de gemiddelde loonafspraak nog uit op 2,34 procent. Inmiddels zijn de lonen in februari met gemiddeld 2,78 procent op jaarbasis toegenomen.

De reden waarom de salarissen in februari zijn gestegen heeft te maken met de cao-akkoorden die zijn gesloten. In de nieuwe cao’s zijn loonstijgingen opgenomen. Ruim anderhalf jaar zijn de salarissen in Nederland aan het stijgen. Ook de komende tijd zullen er in 2019 nog 415 cao’s aflopen die van toepassing zijn op de arbeidsvoorwaarden van drie miljoen werknemers. Dat betekent dat de lonen in 2019 procentueel nog verder omhoog kunnen gaan.