Google en Levi’s ontwikkelen ‘slimme spijkerjas’ in 2016

De wereldwijd bekende bedrijven Google en Levi’s hebben samen nagedacht over een nieuwe spijkerjas. Levi’s is een toonaangevend bedrijf op het gebied van denim en jeans. Daarnaast is Google niet meer weg te denken uit de wereld van internet. De samenwerking tussen Google en Levi’s is uniek. Het project draagt de naam Project Jaquard en werd in 2015 al gestart. In eerste instantie was er nog geen tastbaar resultaat maar daar is nu verandering in gekomen. Samen hebben ze hun expertise samengebundeld om een zogenoemde slimme spijkerjas te ontwikkelen. In 2016 komt een testversie van deze jas beschikbaar.

De jas bevat een slimme mouw die voorzien is van elektronische systemen. De drager van de jas kan bijvoorbeeld met deze mouw een telefoontje aannemen of muziek afspelen door over de bouw te te strijken. De jas kan worden gewassen net als een gewone spijkerjas. De elektronische systemen worden opgeladen via een USB. In de eb lente van 2017 moet de jas beschikbaar zijn voor consumenten. Dit bericht werd vrijdag 20 mei bekend gemaakt door Google op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Voor de spijkerjas van Levi’s is een bijbehorende app ontwikkeld. Deze kan worden verbonden aan verschillende internetdiensten zoals bijvoorbeeld Spotify. Het platform dat is ontwikkeld biedt ook andere ontwikkelaars en bedrijven de mogelijkheid om nieuwe systemen aan te dragen voor de slimme spijkerjas. Daardoor zouden de mogelijkheden van deze jas verder kunnen worden uitgebreid.

Reactie van Technisch Werken

Innovatie is een proces waarbij je regelmatig de kennis van meerdere innovatieve bedrijven moet bundelen om tot mooie resultaten en concepten te komen. Dit project van Google en Levi’s is daar een mooi voorbeeld van. Het huidige conceptmodel zal uiteraard wel worden aangepast om tot een goed bruikbaar model te komen.