General Electric neemt LM Wind Power over in 2016

LM Wind Power is de grootste wiekenbouwer voor windmolens ter wereld. Het bedrijf is tot nu onafhankelijk geweest.  Door de focus van veel landen op duurzame energie worden windmolens populair en worden er ook veel windparken aangelegd. Dat wekt de interesse van grote bedrijven. LM Wind Power trok ook de aandacht van General Electric.  Dit bedrijf heeft onderhandelingen gevoerd met LM Wind Power. Uiteindelijk resulteerde dit in een bod van General Electric op LM Wind Power. De wiekenproducent wordt overgenomen voor 1,5 miljard euro door General Electric (GE). Dit werd door beide bedrijven dinsdag bekend gemaakt.

Uiteraard draait LM Wind Power de laatste tijd goed. Door de stijgende vraag naar windmokens vanwege de sterke groei van de windindustrie moeten er ook meer wieken worden geplaatst en dus geproduceerd. Dat betekent dat er steeds meer werk is voor LM Wind Power. Dit is overigens een Deense bedrijf. LM had in de maand augustus nog gemeld dat het bedrijf zijn omzet en winst in de eerste zes maanden van 2016 aaanzienlijk had zien stijgen. LM Wind Power wordt door GE gekocht. Het bedrijf LM is momenteel in handen van investeerder Doughty Hanson. Op dit moment is her Amerikaanse industriële conglomeraat al actief met het bouwen van windmolens. Het bedrijf LM is daarbij al een belangrijke leverancier voor de wieken.

Wereldwijd is ongeveer twintig procent van de windmolens voorzien van windmolenwieken die geproduceerd zijn door LM. Ook in Nederland is LM actief. In de Nederlandse plaats Heerhugowaard is een onserzoekscentrum van LM gevestigd.  Daar onderzoekt LM technologie om de wieken te optimaliseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verbeterde aerodynamica. Op het gebied van aërodynamische technologie worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan waardoor de wieken van LM steeds beter worden. De grootste wiekenbouwer voor windmolens ter wereld heeft natuurlijk een naam hoog te houden.