Gemiddelde loonstijging in 2022 is drie procent

Volgens de AWVN werkgeversorganisatie zijn de lonen in de afgelopen maand met 3,8 procent omhoog gegaan in de cao afspraken. Daardoor komt de gemiddelde loonstijging in de eerste helft van 2022 uit op 3,1 procent. Volgens de AWVN is een dergelijke loonstijging in twintig procent niet meer voorgekomen. Dit bericht werd bekend gemaakt op basis van voorlopige cijfers aan nieuwswebsite NU.nl.

De loonsverhoging van 3,8 procent van juni is van toepassing op 660.000 werknemers die vallen onder zeventien cao-akkoorden. In de maand mei is de gemiddelde cao-loonsverhoging uitgekomen op 3,6 procent. De cao afspraken voor juni liggen weer op een hoger niveau. Dat is niet vaak voorgekomen volgens de AWVN. De werkgeversorganisatie geeft aan dat de loonsverhoging bij bepaalde cao’s nog wel eens uit zou komen op 4 procent. Dat zou historisch hoog zijn.

Hoewel de AWVN de roep voor meer loon toeschrijft aan de sterk gestegen prijzen en de personeelstekorten in Nederland kan men zich afvragen of deze ontwikkeling wel echt positief is. De kans is namelijk groot dat de bedrijven in Nederland het straks moeilijker gaan krijgen en dan zijn hoge personeelskosten een groot probleem. Daarnaast zijn mensen die veel salaris opbouwen vaak ook gewend om hun uitgavenpatroon aan te passen. Dat zorgt er voor dat ze in de problemen kunnen komen als ze in de toekomst ontslagen worden en daardoor inkomen verliezen. De economie is in 2022 bijzonder onzeker.