Gemiddelde hypotheekrente op vrijdag 24 juni 2022 uitgekomen op 3,96 procent

Afgelopen week werd door bijna alle hypotheekverstrekkers een aanzienlijke renteverhoging doorgevoerd. Daardoor kwam de gemiddelde hypotheekrente uit op 3,96 procent op vrijdag 24 juni. In een analyse geeft de Hypotheekshop aan dat de stijging van de hypotheekrente ongeveer net zo sterk was als vorige week. Door tien verschillende hypotheekverstrekkers werd de rente de afgelopen tijd zelfs twee keer of drie keer aangepast. Door deze renteverhoging zijn mensen die een huis kopen en daarvoor een lening moeten afsluiten aanzienlijk meer geld kwijt aan maandlasten. Inmiddels is de gemiddelde hypotheekrente ongeveer 0,3 procentpunten hoger dan aan het begin van afgelopen week. De afgelopen tijd is de hypotheekrente voortdurend aan het stijgen. Dat maakt duidelijk dat er een kentering gaat plaatsvinden in de financiële wereld en dus ook in de woningmarkt.

Einde aan overbieden

De afgelopen tijd werden woningen tegen recordbedragen verkocht en waren forse overbiedingen zelfs de normaalste zaak van de wereld. Deze tijd lijkt nu definitief voorbij. Mensen hebben niet meer de mogelijkheid om aanzienlijk over te bieden omdat ze daarvoor eenvoudigweg geen geld meer voor beschikbaar hebben. Geld lenen kost door de hogere hypotheekrente nog meer aan vaste lasten. Dat maakt dat de woningmarktbubbel straks langzaam (of misschien ook wel heel snel) gaat leeglopen. In september vorig jaar was het laagste punt behaald op het gebied van hypotheekrente. Die kwam toen uit op 1,42 procent.

Hypotheekrentes

Nu zijn de hypotheekrentes in Nederland drie keer zo hoog wat bij een gemiddelde verkoopprijs van 400.000 euro zeker 15.000 euro aan leencapaciteit gaat schelen. Daarnaast zullen de bruto maandlasten afhankelijk van de voorwaarden gemiddeld enkele honderden euro’s hoger uitvallen. De hypotheekrenteaftrek zorgt er nog voor dat de kosten enigszins beperkt blijven maar de overheid moet ook meer inkomsten krijgen in verband met de oplopende kosten door de coronacisis en alle noodmaatregelen die daaruit zijn voortgevloeid. De kans bestaat dat de hypotheekrenteaftrek verder zal worden versoberd. Daarnaast zou de WOZ waarde opnieuw verhoogd kunnen worden waardoor het bezit van een eigen woning nog duurder wordt. De echte crisis op de woningmarkt lijkt nu pas echt te zijn begonnen.