Gemiddelde hypotheekbedrag op 321.818 in juli 2023

In de maand juli van 2023 kwam het gemiddelde bedrag waarvoor een hypotheek werd afgesloten op 321.818, Volgens Menno Luiten de directeur van De Hypotheker is het voor het eerst in een periode van een jaar dat er voor een hoger gemiddeld bedrag een hypotheek werd afgesloten. Het gemiddelde bedrag waarvoor een hypotheek in juli werd afgesloten ligt namelijk 4 procent hoger dan in dezelfde maand in 2022. In de 14 maanden voor juli daalde de hoogte van de hypotheekleningen gemiddeld.

Woningprijzen gemiddeld in Nederland

In kwartaal twee van 2023 kwam de prijs van een bestaande woning gemiddeld uit op 410.000 euro. Dit bedrag ligt 2,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. Er is dus sprake van een kleine stijging. Deze zou onder andere mogelijk zijn omdat mensen meer geld verdienen. Door de inflatie hebben mensen hogere kosten. Zo zijn boodschappen en energie duurder geworden. Veel werknemers in Nederland hebben door cao afspraken meer salaris kunnen ontvangen.

Hoger salaris is meer hypotheek?

Dit hogere salaris blijkt ook te worden meegenomen in de onderhandelingen voor een hypotheeksom. Hoe hoger het salaris hoe hoger de hypotheek vaak kan worden afgesloten. In het tweede kwartaal gingen de cao-lonen bijvoorbeeld met 5,7 procent omhoog. De gemiddelde loonstijging op jaarbasis ligt in Nederland op 7,1 procent. Mensen kunnen dus iets meer lenen maar desondanks is het wel zo dat de kosten per maand toenemen. Niet alleen voor boodschappen, energie maar ook voor het betalen van rente en aflossing. Een hogere hypotheek nemen is daardoor niet altijd verstandig.