Garagebedrijven hadden meer werk in 2015

In 2015 hadden de garagebedrijven in Nederland meer werk. Dit kwam omdat Nederlandse automobilisten in 2015 weer vaker naar de garage gingen om hun auto te laten controleren en onderhoud uit te laten voeren. Door deze ontwikkeling steeg de totale omzet van garages in Nederland. De omzet in deze sector nam toe met 10,6 procent. Door de stijging in het onderhouden en repareren van auto’s kwam de omzet van garages in totaal uit op 3,5 miljard euro. Dit is echter een bedrag en niet alleen in geld nam het onderhoud van auto’s toe ook het aantal onderhoudsmomenten steeg in 2015.

In totaal steeg het aantal onderhoudsmomenten voor auto’s in Nederland met 5,3 procent. Dit komt naar voren uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging. De stijging in het onderhoud van auto’s is opmerkelijk want in de afgelopen jaren was er sprake van een behoorlijke daling in de onderhoudskosten van auto’s. Aan een gemiddelde onderhoudsbeurt voor een auto werd in 2015 ongeveer 249 euro besteed. Dit bedrag was in 2014 nog 237 euro. In heel 2015 werden per auto gemiddeld 2 onderhoudsmomenten uitgevoerd. Hiervoor werd 525 euro betaald. Dit bedrag stond in 2014 nog op 480 euro. Toch is het bedrag vrij laag ten opzicht van 2010. In dat jaar werd in Nederland nog 670 euro per auto uitgegeven.

Reactie van Technisch Werken
De garagesector had het tijdens de economische crisis moeilijk net als andere sectoren. De werkgelegenheid in deze sector was in de crisisjaren gering. Bovendien verdwijnt het echter sleutelwerk uit Nederlandse garagebedrijven. Veel informatie komt uit het voertuigmanagementsysteem. Er komt bijna geen sleutel meer aan te pas. Dat is jammer voor de echte monteurs in Nederland. Gelukkig gaat het nu wat beter met de garagesector.