Gaat de ECB rente onder de nul procent in 2019?

Op dit moment kunnen banken geld lenen van de ECB tegen nul procent rente. Dat is al sinds maart 2016 het geval. Vanaf dat moment heeft de Europese Centrale Bank in Europa voor honderden miljarden euro’s aan vooral staatsobligaties opgekocht. Deze maatregelen werden genomen om de renteniveaus in de eurozone naar beneden te brengen. Een lage rente zorgt er voor dat de economie verder kan groeien tenminste dat is de gedachte.

Inmiddels blijkt de economie in Europa na een paar jaar van opleving weer langzamer te groeien. Dat zorgt er voor dat de ECB nadenkt over nieuwe oplossingen. De inflatiedoelstelling van de ECB is bijna 2 procent. De werkelijke inflatie komt nu nog maar net boven de 1 procent uit. Dat betekent dat de ECB de rente wellicht gaat aanpassen. Dat zou kunnen betekenen dat de rente wellicht negatief gaat worden. Dat zal een bijzonder effect hebben op de financiële markt.

De Europese economie staat er op dit moment echter slechter voor dan een jaar geleden. De Duitse economie merkt ook een teruggang. Dat is geen goed nieuws want de Duitse economie is belangrijk voor de gehele Europese economie. De productie van de Duitse economie neemt echter af en ook het aantal nieuwe orders gedaald naar laagste punt sinds financiële crisis. Al deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de komende tijd geen economische verbeteringen worden verwacht tenzij de ECB gaat ingrijpen. De vraag is echter welke middelen de ECB nog ter beschikking heeft.