Amerikaanse centrale bank verlaagt rente in 2019

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft voor het eerst sinds 2008 het belangrijkste renteniveau verlaagd. Door de centrale bank van Amerika is de rente waartegen banken in Amerika kunnen lenen bij de centrale bank verlaagd naar een bandbreedte van 2 en 2,25 procent. De renteverlaging is het gevolg van economische ontwikkelingen wereldwijd. De inflatie is in Amerika net als in Europa aan het dalen. Eerder had de Europese Centrale Bank (ECB) in Europa ook al aangegeven dat de rente binnen de Europese Unie mogelijk zal worden verlaagd. In tegenstelling tot de ECB heeft de Amerikaanse Federal Reserve sinds 2008 de rente niet verlaagd. De ECB heeft de afgelopen jaren de rente echter meerdere malen verlaagd om de Europese economie te stimuleren en de inflatie te bevorderen in de eurozone.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontwikkelingen van de Amerikaanse economie vergeleken met de ontwikkelingen van de Europese economie. Hij is daarbij tot de conclusie gekomen dat ook de Amerikaanse economie geholpen zou kunnen worden met een renteverlaging vanuit de centrale bank. Daarom heeft de Amerikaanse president druk uitgeoefend op de Federal Reserve om de rente te verlagen. In totaal hebben acht van de tien leden voor een verlaging van de rente gestemd. Naast de renteverlaging gaat de Fed in de maand augustus stoppen met de afbouw van de balans.

De economie van Amerika is nog steeds aan het groeien in 2019 alleen is het groeitempo niet zo hoog als gewenst. Het groeitempo neemt in Amerika net als in Europa af. Daarom zijn er maatregelen nodig om te voorkomen dat de economische groei tot stilstand komt. Verder gaat het ook niet goed met de inflatie. De inflatie van Amerika ligt onder het doel dat de Fed voor ogen heeft. De beslissing van de Fed om de rente te verlangen wordt door verschillende Amerikaanse economen en analisten beschouwd als een logische beslissing. De voormalige Fed-president Janet Yellen had eerder ook al aangegeven dat een renteverlaging geoorloofd was. Door haar werd vooral de afkoelende wereldeconomie als reden genoemd om de rente te verlagen. Vooral buiten Amerika neemt de economische groei af. Eerder had Eurostat bekend gemaakt dat de economische groei in de eurozone uitkwam op 0,2 procent.