FNV wil dat schijnzelfstandigheid harder wordt aangepakt vanaf 2020

Afgelopen weekend heeft de FNV een plan gepresenteerd met de naam ‘plan voor de arbeid’. In dit plan heeft de vakbond haar visie op de Nederlandse arbeidsmarkt uitgewerkt. Vicevoorzitter Tuur Elzinga gaat het plan presenteren. Deze vicevoorzitter heeft de voormalige voorzitter Han Busker opgevolgd. Volgens de nieuwe voorzitter heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt dat het nog niet goed gaat op de arbeidsmarkt. Daarbij heeft de voorzitter van de FNV ook schijnzelfstandigheid genoemd al misstand op de arbeidsmarkt.

Wat is schijnzelfstandigheid

Men spreekt van schijnzelfstandigheid wanneer iemand als zelfstandig ondernemer zonder personeel werkt bij een opdrachtgever maar in feite hetzelfde werk doet als een werknemer in loondienst en op een vergelijkbare wijze wordt aangestuurd. Schijnzelfstandigheid zorgt er voor dat de “zelfstandige” in feite als een werknemer wordt beschouwd met een flexibel dienstverband. Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat de schijnzelfstandigen hard werden geraakt door de economische teruggang binnen bedrijven en de economie. De schijnzelfstandigen werden dikwijls naar huis gestuurd waardoor ze geen werk hadden en ook geen inkomsten.

Minder schijnzelfstandigheid

Zzp’ers krijgen bovendien ook geen uitkering. Gelukkig had de overheid in het kader van de coronacrisis wel een passende oplossing bedacht in de vorm van een steunpakket. Dat is echter maar een tijdelijk lapmiddel. De meeste schijnzelfstandigen kiezen er niet voor om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan maar worden hiertoe gedwongen door de sector of de organisatie waarvoor ze werken. De FNV vind dat er een einde moet worden gemaakt aan schijnzelfstandigheid.