FCA sluit overeenkomst met Tesla in 2019 om uitstoot auto’s te reduceren

Autoproducent Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft een overeenkomst gesloten met Tesla waarin afspraken zijn vastgelegd die er voor moeten zorgen dat alle automodellen van FCA gaan voldoen aan de emissieregels van Europa. In de Financial Times stond een artikel waarin werd aangegeven dat FCA honderden miljoenen euro’s aan Tesla zou hebben betaald. Dit bedrag werd betaald zodat auto’s van het Amerikaanse merk sinds 25 februari tot het aanbod van het Italiaanse concern gerekend worden. Vanaf 2015 zijn de regels met betrekking tot de uitstoot van auto’s in Europa strenger geworden. Vanaf dat moment mogen de auto’s van een fabrikant gemiddeld 130 gram CO2 per kilometer uitstoten van de Europese Commissie. De komende jaren worden de eisen nog strenger. Het is de bedoeling dat auto’s in Europa rond 2021 nog maar 95 gram CO2 per kilometer aan CO2 mogen uitstoten.

Elektrische auto’s, zoals de auto’s die Tesla produceert, hebben geen CO2 uitstoot omdat ze geen verbrandingsmotor hebben die op diesel, aardgas (lpg) of benzine rijd. In plaats daarvan bevat een elektrische auto een elektromotor die gevoed wordt vanuit een batterij. Tesla-voertuigen kunnen daardoor uitstekend aan de eisen van Europa voldoen. Door de samenwerking aan te gaan met Tesla kan FCA de gemiddelde uitstoot van haar automodellen omlaag brengen. Dit is in feite een handige stap om zonder veel moeite de gemiddelde CO-emissie van alle FCA-modellen naar beneden brengen zonder de automodellen allemaal aan te passen. Dat voorkomt dat FCA boetes moet gaan betalen. Deze boete kunnen autofabrikanten ontlopen zolang de gemiddelde CO2 emissie van de voertuigen van het concern maar binnen de limiet blijft.

FCA is een grote autoproducent, het bedrijf is het moederconcern waar verschillende automerken onder vallen onder meer Jeep, Maserati en Alfa Romeo vallen onder de FCA. Deze automerken hebben echter geen elektrische varianten op de markt gebracht. In plaats daarvan heeft FCA wel sportwagens en SUV’s met een relatief hoge uitstoot op de markt gebracht. De hoogte van het bedrag dat door FCA aan Tesla is betaald werd niet bekand gemaakt door de Financial Times.