Consumenten betalen te veel geld om van aardgasaansluiting af te komen in 2019

Consumenten die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie door van het aardgas af te stappen moeten in de praktijk honderden euro’s betalen om hun gasmeter te laten afsluiten en te laten verwijderen. Dat heeft consumentenprogramma Radar afgelopen zaterdag bekend gemaakt. Volgens Radar kunnen de kosten voor het verwijderen van de aardgasmeting sterk uiteenlopen. Deze kosten zouden verband houden met de locatie en het soort woning. Volgens Radar liggen de kosten om van aardgas af te stappen bij laagbouwwoningen een stuk hoger dan bij hoogbouw.

Radar heeft uitgezocht welke netbeheerders de prijzen voor het verwijderen van aardgasaansluitingen in rekening brengen. De prijs die netbeheerder Stedin hiervoor in rekening brengt bij een laagbouwwoning is het hoogst. Netbeheerder Stedin rekent hiervoor 771,20 euro. Op de tweede plaats staat Enexis die voor het verwijderen van een aardgasaansluiting bij een laagbouwwoning 732,05 rekent. Netbeehrder Rendo is het goedkoopst en rekent 407,77 euro voor het verwijderen of laten verwijderen van een gasmeter.

Voor het verwijderen van een aardgasmeter in de hoogbouw liggen de kosten lager. Stedin is in deze categorie juist de goedkoopste ten opzichte van andere netbeheerders en rekent 92,29 euro. Rendo is daarentegen op dit gebied het duurst en rekent 407,77 euro. Liander vraagt 366,12 euro, Enduris 266,20 euro en Coteq 244,36 euro.