Extra ministerraad over nieuwe coronamaatregelen op maandag 14 december 2020

Vandaag op maandag 14 december 2020 komt het kabinet bij elkaar vanaf 9:00. Deze extra bijeenkomst staat in het teken van nieuwe coronamaatregelen. De kans is groot dat er vanavond extra maatregelen zullen worden afgekondigd. Daarvoor zal een nieuwe persconferentie worden gehouden. Het is duidelijk dat de cijfers met betrekking tot het aantal coronapatiënten niet de goede kant op gaan. De overheid kan bij deze constatering niet afwachten en zal nieuwe maatregelen moeten nemen. Deze maatregelen worden op dit moment nog besproken door de leden van het kabinet. Net als de afgelopen maanden kan men voorafgaand aan de persconferentie wel een indicatie krijgen van de nieuwe maatregelen in de media.

Nieuwe coronamaatregelen in aantocht

Op de website van de NOS worden al een aantal opties genoemd. Zo zullen bijvoorbeeld niet-essentiële winkels een tijdje gesloten moeten worden. Daarnaast zullen ook “plekken waar mensen samenkomen en bewegen” waarschijnlijk dicht gaan. Hierbij kun je denken aan gebouwen zoals musea, theaters en andere omgevingen waar mensen samen kunnen komen zoals dierentuinen en pretparken. Er bestaat een kans dat ook de scholen weer een tijdje gesloten moeten worden. Het overleg dat vandaag plaatsvind zal in eerste instantie worden gehouden tussen ministers die een belangrijke rol spelen in de coronacrisis en daar oplossingen voor moeten bedenken. Na dit overleg volgt een extra ministerraad waaraan alle leden van het kabinet zullen deelnemen. Aan het eind van maandagmiddag worden de burgemeesters van het Veiligheidsberaad op de hoogte gebracht.

Bijzonder moment

Over het algemeen wordt een crisisberaad op dinsdag gehouden. Dat is het moment voorafgaand aan een coronapersconferentie. Dat zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. “Het is duidelijk dat de tijd nu dringt en dat ze geen tijd willen verliezen.” Aldus een reactie van Van der Wulp.