Extra lng terminal in Rotterdam moet Nederland minder afhankelijk maken van Russisch aardgas vanaf 2026

Nederland is de laatste jaren afnemer geweest van Russisch aardgas. Toen Rusland een oorlog begon tegen Oekraïne werd duidelijk dat aardgas als een soort wapen kan worden gebruikt in de internationale economie. Nederland en andere Europese landen merkten dat Rusland door haar leveringen van aardgas te beperken daadwerkelijk invloed had op de levens van vele mensen.

Aardgas werd duurder

Doordat aardgas duurder werd moesten mensen in korte tijd aanzienlijk meer betalen voor aardgas. De bevolking vond dit schokkend en vele mensen die het financieel niet heel ruim hadden hebben een winter in een behoorlijke kou doorgemaakt. Daarnaast hebben mensen ook minder warm water gebruikt. Mensen die het financieel ruimer hadden hebben hun woningen voorzien van meer isolatie of hebben besloten om hun cv ketel vaarwel te zeggen om vervolgens een warmtepomp aan te schaffen met een grote serie zonnepanelen.

Afhankelijk van aardgas

Toch zijn veel woningen nog steeds afhankelijk van aardgas als het gaat om koken en verwarmen. Daarom moet Nederland met andere leveranciers in contact treden. Dat kan gemakkelijker worden gemaakt als we meer vloeibaar aardgas vanuit schepen zouden kunnen ontvangen. Daarvoor heb je echter lng-terminals nodig. De gasunie wil in de Rotterdamse haven haar lng terminals verder uitbreiden. Daardoor zou meer vloeibaar aardgas moeten worden ingevoerd. Hierdoor wordt Nederland minder afhankelijk van aardgas uit Rusland. Lng wordt door veel landen gezien als een belangrijke vervanger van Russisch aardgas. In Nederland is de capaciteit voor de invoer en opslag van lng aanzienlijk uitgebreid.

Meer aardgas opslaan

Op dit moment heeft de Gasunie samen met opslagbedrijf Vopak het besluit genomen om de lang terminal te bouwen. Het zou gaan om de zogenaamde Gate terminal. Hiervan wordt een vierde tank gebouwd. In deze tank kan in totaal 180.000 kubieke meter lng worden opgeslagen. Dat staat gelijk aan 108 miljoen kubieke meter aardgas. Omdat vloeibaar aardgas als het in gasvorm wordt gebracht aanzienlijk uitzet. Deze terminal zal tientallen keren per jaar worden gevuld. Daardoor zou Nederland jaarlijks enkele miljarden kubieke meter extra kunnen importeren. Over ongeveer drie jaar zou de terminal in gebruik moeten worden genomen.