Exoskelet moet Fordmedewerkers in de autoproductie ondersteunen vanaf 2018

Een exoskelet is een uitwendig skelet in de vorm van een frame dat in beweging wordt gebracht. In feite ondersteund een exoskelet een mens of dier aan de buitenkant en zorgt deze mechanische constructie er voor dat de mens of een dier minder zwaar belast wordt.

Exoskelet
Autoproducent Ford gaat haar technische productiekrachten die werkzaam zijn in de assemblage van voertuigen ondersteunen met een uitwendig skelet. Dit exoskelet wordt aangeboeden aan de werknemers van vijftien Ford-fabrieken in zeven landen over de gehele wereld. Het exoskelet zou de werknemers met name ondersteunen op het gebied van fysiek zwaar werk waarbij gebruik wordt gemaakt van armkracht.

EksoVest
Voor de werknemers is een speciaal uitwendige skelet ontwikkeld met de naam EksoVest. In 2017 werden testen gedaan met dit exoskelet. Deze testen werden uitgevoerd door technische medewerkers van Ford die in de fabrieken werkzaam zijn in de Amerikaanse staat Michigan. Deze medewerkers konden als eerste kennis maken met het exoskelet. Het EksoVest is een uniek concept dat gebaseerd is op mechatronica, elektronica en robotica.

Ekso Bionics
Het EksoVest is ontwikkeld en geproduceerd in samenwerking met Ekso Bionics. Dit is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van exoskeletten. Het EksoVest ondersteund de armkracht van werknemers met 2,5 tot 7,5 kilo extra tilkracht. Deze tilkracht is vooral belangrijk voor mensen die veel boven het hoofd werken. Het EksoVest moet er voor zorgen dat mensen die veel boven het hoofd werken minder snel vermoeid raken. Ook de kans op bedrijfsongevallen zou lager worden door deze innovatieve oplossing.