Europese commissie: Nederland moet hoge hypotheekschuld aanpakken in 2023

De hypotheekschuld ligt in Nederland per hoofd van de bevolking behoorlijk hoog. Zeker ten opzichte van de hypotheekschuld van inwoners van andere landen. Volgens de Europese Commissie moet Nederland meer doen om de hypotheekschuld te verlagen. Omdat de hypotheekrente nog voor een deel aftrekbaar is bij de Belastingdienst is het voor mensen aantrekkelijk om een hogere hypotheekschuld aan te gaan.

In Nederland hebben de afgelopen jaren mensen vanwege een lage hypotheekrente veel geld geleend voor de aanschaf van een woning. Een groot aantal mensen heeft zelfs meer geboden dan de vraagprijs van de woning. Dit overbieden heeft er voor gezorgd dat ook steeds meer woningen spreekwoordelijk onder water komen te staan. Dat betekent in feite dat men een woning met verlies gaat verkopen als men deze woningen nu te koop zou zetten. De vraagprijs van woningen is namelijk aan het dalen.

Dat kan er voor zorgen dat woningeigenaren in de problemen kunnen komen als ze hun woning moeten gaan verkopen om dwingende redenen. De nationale hypotheekgarantie kan compenseren als men een woning onder NHG heeft afgesloten. Toch zijn de woningprijzen dikwijls zo hoog geworden de afgelopen jaren dat een woningen onder NHG garantie wel heel moeilijk was.