EU gaat minder staalproducten invoeren vanwege importheffingen VS in 2018

De Europese Unie wil minder staalproducten gaan invoeren binnen de EU. De import van een aantal staalproducenten wordt beperkt vanaf juli 2018. Deze beslissing heeft te maken met de invoerheffingen die Amerika heeft ingevoerd op staalproducten die onder andere uit Europa komen. Tot heden leveren veel staalproducenten uit Europa nog staalproducten aan Amerikaanse afnemers. Dit gaat echter veranderen. Vanwege de importheffingen op Europese staalproducten wordt het Europese staal in Amerika duurder of Europese staalbedrijven moeten genoegen nemen met minder marge.

Om die reden maken staalbedrijven in de EU andere keuzes. Ze kiezen er voor om hun staalproducten te gaan verkopen aan afnemers in de EU. Ook wordt er gekeken naar andere afzetmarkten voor de staalsector. Door de import van staalproducten uit landen buiten de EU te beperken krijgen Europese staalproducenten waarschijnlijk meer Europese afnemers. Een woordvoerder van de Europese Commissie geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat tijdelijke maatregelen op de Europese staalmarkt gerechtvaardigd zijn. Uit de meest recente importstatistieken komt naar voren dat er een veranderde handelsstroom plaatsvind als gevolg van de Amerikaanse heffingen.

Op dit moment is een maatregelen ingevoerd die tweehonderd dagen zal gaan gelden en mogelijk verlengd zal worden. Het gaat om een pakket van maatregelen die er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk staal buiten Europa wordt geïmporteerd. De details zullen nog verder moeten worden uitgewerkt. Deze details werken alleen boven het traditionele handelsniveau en zijn gericht op verschillende staalproducten uit de hele wereld. De reguliere toevoer van staal en staalproducenten worden niet aangetast volgens de Europese commissie. EU-commissaris Cecilia Malmström van Handel heeft in de maand juni van 2018 al aangegeven dat de EU maatregelen zou moeten nemen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de maatregelen zullen worden doorgevoerd.