Essent neemt Vandebron over in november 2019

Energieaanbieder Essent heeft de duurzame branchegenoot Vandebron overgenomen. Dit bericht werd dinsdag 19 november 2019 bekend gemaakt. Er werd niet duidelijk gemaakt hoeveel Essent gaat betalen voor Vandebron. In totaal werken er ongeveer 300 werknemers bij Vandebron. Voor deze werknemers zal er echter weinig veranderen na de overname.

De overname van Vandebron is bijzonder. Eerder had Vandebron duidelijk gemaakt dat ze zich niet zouden laten overnemen door een grote energieleverancier. Het bedrijf Vandebron is ten opzichte van de meeste energieleveranciers heel duurzaam en dus heel groen. Ook Essent is niet zo duurzaam als Vandebron. Toch geeft Vandebron-oprichter Matthijs Guichelaar aan dat Vandebron alleen maar de energiemarkt kan veranderen als het bedrijf gaat samenwerken op grotere schaal.

Guichelaar geeft aan: “We willen de overstap naar duurzame energie voor iedereen aantrekkelijk maken. Hiervoor is schaal nodig die we alleen niet kunnen realiseren. Hoewel we altijd de gevestigde orde hebben uitgedaagd, kiezen we er nu bewust voor onze missie van binnenuit aan te jagen”. Ten opzichte van andere energieleveranciers is Vandebron een bijzondere speler. Het bedrijf is in 2013 opgericht en koppelt huishoudens en bedrijven aan lokale groene energie producenten. Op die manier onderscheidt Vandebron zich zo van andere Nederlandse energiemaatschappijen.

Guichelaar geeft aan dat de werkwijze van Vandebron niet zal veranderen. Vandebron wil haar klanten ook de kans geven om zelf duurzame stroom op te wekken. “Met Essent kunnen we bijvoorbeeld versneld zonnepanelen of energiebesparingstools gaan aanbieden”. De Vandebron-oprichter noemt dat een belangrijk voordeel.