Energiebedrijf RWE ziet winst dalen eind 2016

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft aan het einde van 2016 haar winst behoorlijk zien dalen. De daling van de winst kan worden toegeschreven aan de lage prijs voor elektriciteit. Deze prijs blijkt in 2016 zeer laag te zijn. Vooral bedrijven die elektriciteit duur produceren merken dat de opbrengst voor elektriciteit lager is dan de kosten van bijvoorbeeld kolencentrales. De kolencentrales zijn vrij kostbaar in gebruik, vooral nu veel kolencentrales met sluiting worden bedreigd is de afschrijving op deze vervuilende centrales enorm. De winsten van veel elektriciteitsbedrijven dalen aanzienlijk. Ook RWE heeft minder winst gedraaid in de eerste negen maanden van 2016.

Het bedrijf RWE heeft maandag 14 november 2016 bekend gemaakt dat ze een winst van 227 miljoen euro over de eerste negen maanden van 2016. Deze winst is voor eenmalige posten gecorrigeerd en was bijna 60 procent lager dan een jaar eerder. Het bedrijf RWE had te maken met zogenaamde boekhoudkundige verliezen. Deze verliezen werden onder meer op beleggingsinstrumenten gelden. Daardoor daalde de nettowinst van het bedrijf naar 11 miljoen euro. In 2015 wist het bedrijf nog een winst over te houden van 1,9 miljard euro.

In september 2016 werd door RWE het bedrijf Innogy naar de beurs gebracht. Dit is haar divisie voor hernieuwbare energie waar ook Essent toe behoort. Het bedrijf RWE heeft een belang van 77 procent in Innogy. Een week geleden maakte Innogy bekend dat ze een winst had behaald van 671 miljoen euro over de eerste negen maanden van dit jaar. In dezelfde periode daalde de omzet met vijf procent en kwam daarmee uit op 33,2 miljard euro.