Energiebedrijf Eneco houdt winst stabiel in eerste helft 2016

De afgelopen zes maanden heeft energiebedrijf Eneco zijn winst op hetzelfde niveau weten te behouden. Dat is opmerkelijk want er was sprake van dalende energieprijzen waardoor het bedrijf lagere inkomsten ontving over de verkoop van stroom en gas. De inkoopprijs van aardgas en elektriciteit was echter ook lager waardoor de lagere verkoopprijzen van Eneco enigszins werden gecompenseerd. Eneco heeft het echter niet makkelijk gehad de afgelopen maanden. Er verdwenen bij het energiebedrijf in het afgelopen half jaar ongeveer tweehonderd banen. Een woordvoerder van Eneco heeft benoemd dat de ontslagen voornamelijk zijn uitgevoerd op basis van natuurlijk verloop. Er was geen sprake van grote reorganisaties.

In de afgelopen zes maanden daalde de omzet met 12 procent. Daardoor kwam de omzet uit op een totaal van 2,1 miljard euro. In 2015 bleef hiervan onder de streep nog 144 miljoen over. In 2016 bleef van de omzet echter 139 miljoen euro over in dezelfde periode. De toekomst is niet duidelijk daarom durft Eneco geen duidelijke prognose af te geven over heel 2016. Volgens de woordvoerder kunnen de marktomstandigheden in de energiewereld als uitdagend worden beschouwd. Eneco is zich aan het voorbereiden op een splitsing waardoor een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf

Reactie van Technisch Werken
Duurzaamheid dient steeds meer centraal te staan in de energievoorziening. Kolencentrales zullen in de toekomst steeds vaker gesloten worden om vervangen te worden door grote windmolenparken. In windmolenparken wordt steeds meer geïnvesteerd en  de bouw van kolencentrales zal teruglopen. Veel milieuorganisaties willen dat alle kolencentrales in Nederland gesloten worden. Desondanks is Nederland in 2016 nog wel grotendeels afhankelijk van de elektriciteitsproductie van kolencentrales. In dit spanningsveld moeten energiebedrijven zichzelf zien staande te houden. Dat kan een enorme uitdaging zijn.