Elektrische auto’s maken van automonteurs ICT-specialisten vanaf 2018

Elektrisch rijden is de toekomst en dat zorgt voor een grote verandering in de automotive. Elektrische auto’s bevatten elektromotoren in plaats van dieselmotoren of benzinemotoren, dat is een compleet andere techniek en technologie. Elektromotoren zijn namelijk niet het enige aspect waarmee elektrische auto’s zich onderscheiden van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Zo hebben elektrische auto’s aanzienlijke accupakketten die opgeladen kunnen worden aan een laadpaal.

Bovendien bevatten elektrische auto’s geen uitlaat of filtersystemen voor uitlaatgassen die auto’s met een verbrandingsmotor wel hebben. Verder zijn elektrische auto’s voor een groot deel van kunststof gemaakt. Omdat elektrische auto’s moderne voertuigen zijn worden deze vaak uitgerust met veel sensoren en zijn er ook autonome elektrische auto’s die op verschillende wegen worden getest totdat ze op de weg gebruikt kunnen worden door automobilisten. Dat zijn allemaal nieuwe technologische ontwikkelingen die voortdurend worden geoptimaliseerd. Dat maakt het vak van een automonteur in de toekomst uitdagend en dynamisch.

Minder sleutelen meer ICT
Het sleutelen aan een auto met een conventionele versnellingsbak zal in de toekomst steeds minder vaak gebeuren. In plaats daarvan werken monteurs met isolerende handschoenen aan elektrische auto’s. Deze isolerende handschoenen moeten voorkomen dat de monteur een elektrische schok krijgt tijdens de werkzaamheden. In een elektrische auto wordt in feite alles gevoed vanuit de elektromotor en het accupakket in plaats van vanuit een dynamo en de accu die opgeladen wordt vanuit de beweging die wordt gerealiseerd door verbrandingsmotor van een dieselvoertuig of benzinevoertuig. Dat betekent dat veel kennis die automonteurs hebben van de conventionele autotechniek verdwijnt of minder belangrijk wordt op de arbeidsmarkt.

Werkplaats van de toekomst
Ook de manier waarop storingen en andere problemen in beeld kunnen worden gebracht is aan het wijzigen. Elektrische auto’s en autonome auto’s zijn moderne voertuigen met complexe boordcomputers die aangesloten kunnen worden op een laptop. De moderne automonteur wordt steeds meer een ict-specialist. Dat staat ook in het rapport de ‘Werkplaats van de toekomst’ dat tot stand is gekomen door een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van branche-organisatie Bovag en de RAI Vereniging. Doormiddel van een laptop kan een diagnose worden gesteld. Ook is het door de gegevensuitwisseling van een boordcomputer naar een centraal punt mogelijk dat de diagnose op een afstand wordt vastgesteld.

Beroep automonteur moderniseert
De ontwikkelingen in het elektrische en autonoom rijden nemen toe. Daarvoor zouden monteurs andere vaardigheden moeten ontwikkelen. Het beroep automonteur wordt inhoudelijk anders. De focus komt meer te liggen op voertuigautomatisering. Dat biedt kansen voor opleidingsinstituten en bedrijven die hun personeel willen opleiden voor de toekomst. Verschillende mbo-opleidingen passen hun opleidingsprogramma voor toekomstige automonteurs al aan. Op die manier krijgen de opleidingen op mbo in de autotechniek meerwaarde voor de toekomst.