Eerste grote windmolenpark op zee in 2021 actief

Er worden voor de Nederlandse kust verschillende windmolenparken gebouwd. Voor de Nederlandse energietransitie zijn grote windmolenparken op zee noodzakelijk. In 2021 zal het eerste grote windmolenpark op zee worden gebruikt. Op ongeveer 23 kilometer afstand van strand van het Zeeuwse Westkapelle ligt het windmolenpark Borssele. Dit windmolenpark bevat 171 windturbines.

Een aantal windmolens leveren op dit moment als stroom aan het elektriciteitsnetwerk. Aan het begin van 2021 zal het gehele windmolenpark waarschijnlijk in gebruik worden genomen. Dan kunnen de 171 turbines van het windpark Borssele elektrische energie leveren aan huishoudens in Nederland. Het is echter nog maar de vraag of de kosten van windmolenparken nog wel uitkunnen ten opzichte van de opbrengsten.

Elektrische energie wordt namelijk steeds goedkoper. Dat zorgt er voor dat de kosten en batenanalyse voor windmolenparken in de knel komt. Hoe goedkoper elektrische energie wordt hoe kleiner de kans is dat de kosten van de windmolenparken kunnen worden terugverdiend.