Innovatief windpark Borssele V in 2021 in gebruik

Windpark Borssele V zal waarschijnlijk binnenkort worden gebouwd nu de aanbesteding voor de bouw van dit windmolenpark is gegund. Een consortium die bestaat uit baggerbedrijf en maritiem dienstverlener Van Oord, projectdienstverlener Investri Offshore en groene-energiebedrijf Green Giraffe heeft de aanbesteding voor de aanleg van het windmolenpark Borssele V namelijk binnengehaald. De windturbines worden geleverd door het Deense bedrijf Vestas. Dit is een bekende windmolenproducent.

Windpark Borssele V
Het windmolenpark Borssele V of Borssele vijf is het vijfde kavel voor de Zeeuwse kust dat gebruikt zal worden als windmolenpark. Dit windmolenpark zal ruimte bieden voor het testen en gebruiken van innovatieve systemen in de windmolentechniek. Er worden regelmatig nieuwe oplossingen en technieken bedacht waarmee het installeren van windmolens sneller en beter kan. Ook kunnen kosten worden bespaard op het gebied van onderhoud als men effectieve oplossingen gaat invoeren. Borssele V moet ruimte bieden voor deze oplossingen. Daarbij moet ook aandacht worden besteed aan de verduurzaming van de inzet van windmolens. Een windmolen en een windmolenpark moet langer meegaan. Dat is goed voor het milieu maar bespaard ook kosten.

Duurzaam en milieubewust
Verder is er aandacht voor de natuur rondom de windmolenparken. De bodem van de zee is een plek voor veel zeeleven. Zo wil men de zeebodem rondom de windmolenparken beter beschermen. Daarvoor moeten oesterbanken worden aangelegd. Hier kunnen oesters groeien en daarnaast wordt de bodem op natuurlijke wijze verstevigd en beter beschermd tegen de erosie die ontstaat door het stromen van water en zand. Als Borssele V wordt waarschijnlijk in gebruik genomen van 2021. Als het windmolenpark dan is afgerond levert het windpark 19 megaWatt aan energie. Deze hoeveelheid groen energie is voldoende om 25.000 huishoudens van elektrische stroom te voorzien.