Een op de zes werknemers heeft te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s in 2016

In Nederland had een op de zes werknemers vorig jaar te maken met ongewenst gedrag van leidinggevenden of collega’s. Dit komt naar voren uit een enquête van onderzoeksinstituut TNO die maandag 13 november 2017 is gepubliceerd. Het ongewenste gedrag kwam op verschillende manieren aan de orde zoals pesten, (fysiek of verbaal) geweld, discriminatie en seksuele intimidatie.

Slachtoffer van ongewenst gedrag van externen
Verder was ongeveer 25 procent van de werknemers juist slachtoffer van ongewenste gedragingen van klanten, patiënten, leerlingen of andere externe personen. Veel werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag krijgen klachten. Ze ervaren meer werkstress en hebben een hoger ziekteverzuim. Het TNO geeft aan dat ongeveer 16 procent van alle verzuimde werkdagen in 2016 te maken met werkstress.

Kosten verzuim
Ook de kosten van het verzuim zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. In totaal zouden werkgevers in Nederland gezamenlijk 2 miljard euro kwijt zijn aan verzuim dat is ontstaan door werkstress. De onderzoekers hebben bovendien vastgesteld dat ongeveer 1 op de zeven werknemers last heeft van burn-outklachten ten gevolge van het werk. Volgens de onderzoekers nemen werkgevers deze klachten nu wel meer serieus en proberen ze de problemen die een burn-out kunnen veroorzaken wel meer aan te pakken.

Beleid
Ongeveer drie kwart van de werkgevers heeft inmiddels een beleid ontwikkeld waarmee de werkstress teruggedrongen kan worden. Het exacte percentage werkgevers dat hier mee bezig is geweest in 2016 komt op 77 procent. Dit percentage was in 2014 nog 69 procent.