ECB verwacht dat inflatie pas in 2025 op de gewenste twee procent zal belanden

De inflatie is in Europa op een veel te hoog niveau daarom heeft verschillende maatregelen doorgevoerd waarmee de inflatie omlaag gebracht zou kunnen worden. Een voorbeeld van een maatregel die door de ECB is ingevoerd is de renteverhoging. De verhoging van de rente zou er voor moeten zorgen dat mensen minder geld gaan lenen en meer geld gaan sparen. Hoewel de maatregelen in theorie effect zouden moeten hebben blijkt in de praktijk de inflatie nauwelijks te dalen. Ook de ECB verwacht inmiddels niet dat de inflatie op korte termijn op de beoogde twee procent zal komen. François Villeroy de Galhau een bestuurder van de Europese Centrale Bank heeft de verwachting uitgesproken dat de inflatie pas in 2025 weer richting de twee procent zal gaan.

Nieuwe ECB renteverhoging

Afgelopen donderdag had de ECB opnieuw de ECB rente verhoogd. Dit is inmiddels al de zevende keer in een periode van een jaar tijd. Door de nieuwe verhoging is de ECB rente uitgekomen op 3,25 procent. Dat is het hoogste ECB renteniveau sinds het jaar 2008. In de maand juni van 2022 was de ECB rente nog 0,5 procent negatief. Inmiddels staat de ECB rente ruim in de plus. Het gevolg is echter ook dat de rentetarieven van geldverstrekkers omhoog zijn gegaan. Een bekend voorbeeld hiervan is de hypotheekrente die inmiddels fors is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De stijging van de hypotheekrente heeft er echter voor gezorgd dat mensen die een woning zoeken nu veel minder geld kunnen lenen voor een woning. Voor hetzelfde bedrag aan koopsom schieten de maandlasten flink omhoog naarmate de rente op hypotheken stijgt. Op de woningmarkt is wel duidelijk een omslag merkbaar. Er komen meer woningen te koop te staan en daarnaast worden ook minder woningen verkocht vanwege de hoge woningprijzen.

Prijzen zijn nog steeds hoog

De woningmarkt is echter een unieke sector. In verschillende andere sectoren wordt nog steeds veel geld uitgeven. Dat is voor consumenten lang niet altijd een keuze. Voedingsmiddelen en energie zijn namelijk ook duurder geworden en ook de brandstofprijzen waren een aantal maanden geleden nog hoog. Veel prijzen worden kunstmatig hoog gehouden doordat bedrijven gewoon meer winst willen overhouden. De consumenten geven nog steeds veel geld uit. Daardoor zal de inflatie ook de komende tijd niet snel dalen. Er is te veel geld in de economie en zolang de prijzen niet omlaag gaan zal dat ook wel zo blijven. Bovendien is geld sparen nog steeds niet heel aantrekkelijk in Nederland en de rest van Europa. De inflatie is in Europa hooguit stabiel maar zeker niet duidelijk aan het dalen.