Hogere ECB rente maar nauwelijks hogere spaarrentes in mei 2023

De afgelopen tijd heeft de ECB verschillende keren haar rente verhoogd. Inmiddels heeft de Centrale Bank van Europa de rente 7 keer verhoogd in een jaar tijd. Hoewel de rente op leningen vrijwel meteen is meegestegen neemt de rente op spaarrekeningen nauwelijks toe. Sparen is totaal niet aantrekkelijk. De rente is superlaag en de inflatie is daarentegen nog steeds vrij hoog. Dat betekent dat sparen er voor zorgt dat je geld minder waard wordt. De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben voor een stijging gezorgd in de hypotheekrente en ook andere leningen hebben een hogere rente gekregen. De kans is behoorlijk groot dat de rentes op leningen nog verder omhoog gaan de komende tijd.

Toen de ECB rente nog negatief waren er banken die de rente op spaargeld op 0 procent of 0,1 procent hadden gezet. Inmiddels zijn er geen banken meer in Nederland die hun rente op 0 procent hebben staan. Toch is er sprake van een piepklein rentepercentage op spaarrekeningen. Zo hebben ABN AMRO, ING en de Rabobank hun rente allemaal op 0,75 procent staan. Een laag percentage waarin de banken gelijk optrekken. Als consument zou je bijna vermoeden dat ze hierover onderling afspraken hebben gemaakt. Veel banken hebben bovendien trouwe spaarders. Dat zorgt er voor dat veel spaarders van banken hun spaargeld niet snel overboeken op een andere spaarrekening van een andere bank.

Zeker u de banken hun rentetarieven op elkaar afgestemd lijken te hebben zullen er weinig overstappen plaatsvinden op dit gebied. De consument is ondertussen de dupe van dit klantonvriendelijke beleid. Daarnaast zorgt het feit dat de spaarrente laag is er ook niet voor dat mensen veel geld gaan sparen. Er wordt nog steeds veel geld uitgegeven. Dat is nu juist wat overheden willen voorkomen omdat veel geld uitgeven de inflatie alleen maar gaat aanjagen. De ECB en andere instanties willen de inflatie juist drukken naar 2 procent. Dat is een doel dat nog ver weg is.