ECB president: inflatie in Eurozone wellicht over piek heen eind 2022

Christine Lagarde is de president van de Europese Centrale bank oftewel de ECB. Deze centrale bank vervuld een hele belangrijke rol in de economie van Europa en dan uiteraard met name voor de eurolanden. De afgelopen tijd is de inflatie in de Europese landen net als in vele andere landen in de wereld behoorlijk gestegen. De ECB heeft daarom de rente een aantal keer verhoogd. Dat zou er voor moeten zorgen dat consumenten en bedrijven minder geld gaan uitgeven. Als er minder geld wordt uitgegeven neemt de hoeveelheid geld in de economie af. Er wordt dan namelijk ook minder geld geleend. Geld lenen is namelijk duurder geworden. Door de ECB rente te verhogen kan de ECB aan de spreekwoordelijke knoppen van de economie draaien. Dat is een invloed die ze hebben.

ECB rente

Toch kan de ECB ook niet alles en is de verhoging van de ECB rente slechts een stap in de economische verandering. Hoe kwetsbaar een economie is blijkt onder andere uit de afhankelijkheid van grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Belangrijke brandstoffen die hoewel ze fossiel zijn nog steeds volop gebruikt worden. De prijzen van deze brandstoffen zijn ten gevolgen van een oorlog en politieke spanningen omhoog gegaan. Het gevolg is dat de consumenten en bedrijven wel meer moeten betalen om hun woningen en gebouwen te verwarmen. Inmiddels is duidelijk dat de inflatie daardoor hoog blijft. Helemaal nu ook de voedselprijzen zijn gestegen en bovendien ook de lonen. Daardoor is er alsnog meer geld in de economie beland.

Beleid van de ECB

De inflatie is nog steeds hoog. De president van de ECB zou zichzelf echter niet verbazen als de inflatie in de eurozone al over haar piek heen is. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag 28 november aangegeven in het Europees Parlement. “Er is te veel onzekerheid, met name op het gebied van de hoge energieprijzen die door worden berekend aan consumenten, om aan te nemen dat het hoogtepunt al bereikt is. Het zou me verbazen.” Hoewel deze uitspraak hoop zou kunnen geven heeft de ECB ook een politieke rol. Eigenlijk geven ze door deze opmerking aan dat ze de inflatie in beeld hebben en onder controle. De vraag is echter of dit zo is. De afgelopen tijd leek de ECB helemaal geen idee te hebben over de manier waarop deze inflatie onder controle gehouden kan worden. Ook nu lijkt dat niet het geval. Woorden blijven woorden en echte daadkracht van de ECB moet nog blijken.