ECB houdt wisselkoers euro in de gaten in juli 2022 maar doet niets

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op woensdag 13 juli 2022 aangegeven dat ze de wisselkoers van de euro goed in de gaten zal houden. Dat is nauwelijks een geruststellende reactie. Vrijwel iedereen in de economie houdt de wisselkoers van de euro en de dollar op dit moment in de gaten. De ECB is juist een instantie waarvan men ook beweging verwacht in deze moeilijke tijd. Daar worden al die duurbetaalde economen en mensen met politieke functies van betaald. Een goedkope euro kan er voor zorgen dat de inflatie gaat stijgen en daar heeft de ECB geen zin in en de beurzen in Europa zitten ook niet op een hogere inflatie te wachten.

Goedkope euro

Er zijn ook voordelen aan een goedkope euro. Een goedkope munt kan kan voordelen hebben voor de export. Dat maakt producten uit Europa juist goedkoper voor buitenlandse afnemers die in euro’s betalen. Echter koopt Europa juist steeds meer brandstoffen zoals aardgas en aardolie uit het buitenland. Het importeren van producten en grondstoffen is juist duurder geworden. Deze grondstoffen en brandstoffen worden namelijk in dollars verhandeld. Dan heb je meer euro’s nodig om dollars te kopen dan een paar maanden geleden toen de euro er beter voor stond. Europa haalt de laatste tijd veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten.

Effect van sancties

De effecten van de sancties tegen Rusland lijken daardoor vooral de Europese economie te raken terwijl Amerika juist profiteert. Nu op dit moment beginnen Nederlandse politieke partijen zich langzaam maar zeker positief uit te spreken voor handelsakkoorden met bijvoorbeeld Canada. De vraag is of dit het juiste moment is om akkoorden te sluiten. Europa en Nederland staan er juist zwak voor en dat maakt een zwakke onderhandelingspositie. Europa moet juist haar eigen landen meer laten produceren en ook de boeren moeten hun bedrijven laten opbloeien en groeien in plaats van krimpen. Juist nu moeten we laten zien wat Europa te bieden heeft. We zijn al veel te afhankelijk van het buitenland en buitenlandse valuta. Bovendien wordt het tijd dat de ECB in actie komt.