ECB gaat waarschijnlijk rente verhogen op donderdag 15 december 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat vandaag, donderdag 15 december 2022, waarschijnlijk voor de vierde keer in korte tijd de ECB rente verhogen. Doormiddel van een nieuwe renteverhoging wil de centrale bank van Europa proberen de oplopende inflatie tegen te gaan. Er zijn inmiddels drie renteverhogingen geweest. Inmiddels is duidelijk dat de inflatie nog steeds op een heel hoog punt staat. Daarom zal de ECB waarschijnlijk haar rente met 0,5 procent verhogen.

Dat betekent dat de ECB rente op totaal 2 procentpunten uit gaat komen. De afgelopen jaren was de ECB rente nog negatief maar in de maand juli ging voor het eerst in tien jaar de rente omhoog. De rente steeg toen met 0,5 procentpunt. In september en oktober werden nog twee nieuwe renteverhogingen van elk 0,75 procentpunt doorgevoerd. De ECB heeft niet veel mogelijkheden om de prijzen van producten, energie en diensten te beïnvloeden. Deze prijzen zijn de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen.

Consumenten zijn ook meer geld kwijt in supermarkten en andere winkels. Ook elektriciteit en aardgas zijn aanzienlijk in prijs gestegen. In de Eurolanden was de gemiddelde inflatie in de afgelopen maand 10 procent. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan het streefpercentage van de ECB dat op 2 procent ligt.