Duitse energiebedrijf E.ON kritisch op Duits energiebeleid 2015

De Duitse energiereus E.ON heeft veel kritiek op het energiebeleid van de regering van Duitsland. President-commissaris Werner Wenning van E.ON heeft de mening van dit bedrijf op het energiebeleid van Duitsland in een gesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung krachtig benoemd.

Kernenergie

Het probleem zit vooral in de kernenergie.  Na de nucleaire ramp met de kernreactor van het Japans Fukushima in 2011 zijn veel landen voorzichtiger geworden als het gaat om kernenergie en de instsllaties die hierbij horen. Ook Duitsland ziet de Japanse kernramp als een belangrijke waarschuwing.

Na massale protesten en politieke druk van verschillende organisaties heeft de Duitse overheid besloten om de kernenergie zoveel mogelijk te beperken. Dit streven zorgt er voor dat energiebedrijven die over kerninstallaties, zoals kernreactoren, beschikken in de problemen komen. Een aantal decennia geleden werd juist door de Duitse regering gestimuleerd om meer kernenergie op te wekken.

Nu blijkt men in Duitsland het roer helemaal om te gooien. Kernenergie moet in de ban. Maar wat moet er dan met de kerninstallaties gebeuren? E.ON vindt dat de overheid hierover met het bedrijfsleven in gesprek moet treden om tot goede oplossingen te komen. Het ontmantelen van kerninstallaties kost geld en levert de energiebedrijven niets op.

Reactie van Technisch Werken

Meestal moet er eerst een ramo gebeuren voordat men van gedachten veranderd. Dat is in de ggeschiedenis vaker gebeurd.  Toch is het ook niet goed om meteen het roer om te gooien. Juist als een bepaalde energievoorziening niet gewenst is dient men zorgvuldig te analyseren waar dat aan ligt en of bepaalde problemen of risico’s kunnen worden beperkt. Het rigoureus sluiten van kerncentrales kan ook weer voor problemen zorgen als men nog geen effectieve vervangende energiebronnen heeft. De overheid heeft het bedrijfsleven nodig en bovendien de kennis van onderzoeksbureaus die onafhankelijke adviezen geven. Dan kan men pas effectief te werk gaan. Een conflict met een zogenoemde ‘energiereus’ is bovendien ook voor de Duitse regering niet goed. Het jaar 2015 is nu bijna voorbij, in 2016 kan men in de wereld verder werken aan de implementatie van de richtlijnen van het energieakkoord van Parijs.