Doorstromers minder actief op huizenmarkt in 2023

Doorstromers op de huizemarkt zijn mensen met een woning die besluiten hun huidige woning te verkopen en een woning te kopen die beter aan hun wensen voldoet. Deze mensen waren het afgelopen kwartaal minder actief. Doorstromers op de Nederlandse woningmarkt hebben in totaal 23.570 woningen gekocht. Dit is een daling van 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Er zijn minder doorstromers actief omdat de woningmarkt minder zekerheden kent dan begin vorig jaar. De woningmarkt heeft minder vraag waardoor woningen langer te koop staan. Daarnaast hebben mensen door de hogere hypotheekrente minder mogelijkheden om behoorlijk over te bieden. De huizenprijzen worden daardoor eerder lager dan hoger. Huizenverkopers dat er minder interesse is in woningen. Ze zetten daarom dikwijls hun woningen iets goedkoper in de markt. De huizenprijzen dalen.

Doorstromers aarzelen daarom om hun woning te koop te zetten. Voor starters die geen woning hoeven te verkopen breekt een betere tijd. Het aanbod voor starters neemt toe. Dat komt niet zozeer doordat doorstromers hun starterswoningen verlaten en doorstromen. In plaats daarvan zetten veel beleggers hun huurwoningen te koop. Zo komt het dat veel huurwoningen op de markt verschijnen. Beleggers nemen afscheid van huurwoningen. Het aanbod aan huurwoningen in de particuliere sector neemt af ten gunste van het aanbod aan woningen voor starters.