Minder investeerders actief op Nederlandse woningmarkt in 2021

Het afgelopen jaar waren er in Nederland minder investeerders actief op de woningmarkt. Daarnaast waren er ook veel meer mensen in Nederland die hun eerste woning hebben aangeschaft. Dit komt naar voren vanuit een onderzoek van het Kadaster over de Nederlandse woningmarkt. De ontwikkelingen zijn gunstig voor de reguliere woningzoekers in Nederland en dan met name de starters op de woningmarkt. Starters hadden het met name moeilijk op de woningmarkt en konden vaak met de grootst mogelijke moeite een woning aanschaffen. Daarom had de overheid een aantal maatregelen ingevoerd die vanaf 1 januari 2021 van kracht gingen. Deze maatregen, waaronder het schrappen van de overdrachtsbelasting, blijken nu een gunstig effect te hebben.

Schrappen overdrachtsbelasting voor starters onder 35 jaar

Vanaf 1 januari werd de overdrachtsbelasting geschrapt voor mensen onder de 35 jaar die hun eerste woning kochten. Deze groep had dus niet een eigen woning in bezit die met overwaarde verkocht kon worden en had daardoor een aanzienlijk nadeel ten opzichte van doorstromers op de woningmarkt. Door de maatregel om de overdrachtsbelasting voor deze groep te schrappen werd een deel van dit nadeel uitgegumd. Toch heeft de overheid meer gedaan. Mensen die een tweede huis gingen kopen of een woning gingen kopen vanuit een bedrijf konden rekening houden met meer overdrachtsbelasting. Voor deze groepen steeg de overdrachtsbelasting met 8 procent. Dit komt dus nog bovenop de woningprijzen die al extreem hoog zijn geworden de afgelopen jaren. Voor mensen die een woning als investeringsobject gingen kopen werd de woningmarkt steeds minder interessant. De zogenaamde koopstarters hadden echter wel voordelen hoewel ook zij natuurlijk te maken kregen met extreme prijsstijgingen op de woningmarkt.

Meer koopstarters

In 2021 kochten meer mensen onder de 35 jaar hun eerste woning ten opzichte van het jaar 2020. Volgens de cijfers die het Kadaster heeft berekend werden 80.000 woningen aan koopstarters verkocht. Voor investeerders en beleggers op de woningmarkt was een tegenovergestelde tendens te zien. Zo werden in 2020 nog 88.000 aangeschaft door investeerders en daalde dit aantal in 2021 naar ongeveer 51.000. Het was voor het eerst sinds 2013 dat investeerders minder woningen aankochten ten opzichte van een jaar eerder.