Doorstromers hebben het ook lastig op woningmarkt in 2022

Starters op de woningmarkt krijgen veel aandacht in de media maar ook vanuit de overheid zijn er specifieke maatregelen genomen om de kans op een woning voor starters te vergroten. Hoewel deze maatregelen lang niet altijd succesvol zijn valt het wel op dat de woningmarkt niet alleen voor starters een ontoegankelijk terrein is. De woningmarkt zit namelijk klem. Doorstromers hebben het ook moeilijk. Het is eigenlijk maar net wat voor woning de doorstromers zelf in de verkoop hebben en in welke periode ze deze hebben gekocht.

Hebben ze een woning gekocht in de periode rond 2008 dan zal de woningwaarde wellicht iets zijn toegenomen maar nog niet heel veel om daarmee te kunnen doorstromen naar een woning die bij de nieuwe woonbehoefte past. Starters hebben het lastig maar doorstromers dus ook. Vooral wanneer je als doorstromer te maken hebt met een woning die niet energiezuinig is. Dat zorgt voor minder interesse op de woningmarkt, zeker nu de energielasten zo hoog zijn. Voor woningzoekers die al een huis hebben is het dus lastig om een goede afweging te maken. Mensen die veel geld hebben kunnen echter nog wel keuzes maken en hebben vaak de mogelijkheid om meerdere woningen te bezichtigen die voor hun betaalbaar zijn. Dit is echter maar een kleine groep en veel mensen die over een behoorlijk vermogen beschikken hebben de afgelopen tijd als een woning aangekocht.

Ondertussen heeft de ECB haar rente omhoog gebracht en zijn ten gevolge van deze renteverhoging ook de rentes van de hypotheken omhoog geschoten. Deze ontwikkeling raakt iedereen die geld moet lenen om een huis te kopen. Dat is nog verreweg de grootste groep mensen op de woningmarkt. De verhogingen van de hypotheekrentes zullen uiteindelijk ook een effect hebben op de woningprijzen. Als men geen huis meer kan kopen omdat men een bepaald hypotheekbedrag niet kan betalen dan zal men lager moeten bieden. De woningprijzen zullen daarom uiteindelijk wel moeten dalen.