DNB verwacht kleine krimp Nederlandse economie in eerste kwartaal 2023

De Nederlandse economie vertoonde in het derde kwartaal van 2022 een lichte krimp. Er wordt ook in het vierde kwartaal van 2022 een kleine krimp verwacht. Dit komt naar voren uit de voorspellingen van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens DNB zal ook in het eerste kwartaal van 2023 een krimp van de economie waarschijnlijk zijn. Hoewel deze prognoses niet heel positief zijn kunnen de economen toch ook hoopvol aangeven dat de Nederlandse economie tegen een stootje kan.

Nederland heeft afgelopen jaar een turbulente periode doorgemaakt. Zo is Nederland na een coronapandemie weer behoorlijk overeind gekrabbeld. Daarnaast heeft Nederland ook in het afgelopen jaar te maken gehad met een krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures in Nederland neemt toe. Met name in de techniek staan veel vacatures open. Hierbij kun je denken aan vacatures voor elektromonteurs, installatiemonteurs, lassers en onderhoudsmonteurs. Het aanbod aan vacatures komt naar voren uit een grote hoeveelheid vacatures op jobboards, websites van bedrijven en websites van uitzendbureaus.

Als de economie daadwerkelijk gaat krimpen in 2023 zal het aanbod aan vacatures waarschijnlijk een klein beetje gaan afnemen. Desalniettemin zal het aantal vacatures in de techniek groot blijven.