Dekkingsgraden pensioenfondsen zijn redelijk hersteld in april 2020

De dekkingsgraden van de Nederlandse pensioenfondsen worden beter. In april staan de pensioenfondsen er beter voor. Dat werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt door de Pensioenthermometer van Aon. Deze organisatie is wereldwijd een bekende dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen.

Aan het einde van de maand maart werd de dekkingsgraad van pensioenfondsen bekend gemaakt. Deze dekkingsgraden lagen allemaal rond de 85 procent. De enige uitzondering daarop was het pensioenfonds BPF Bouw. Volgens Aon was deze gemiddelde dekkingsgraad een historisch dieptepunt voor pensioenfondsen. Gelukkig ging het in april 2020 weer wat beter met de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen. Die maand steeg het gemiddelde op dit gebied naar 90 procent. Veel pensioenfondsen hebben hun vermogen gestoken in beleggingen.

De waarde van deze beleggingen bepaald voor een groot deel het vermogen en dus de dekkingsgraad van pensioenfondsen. De dekkingsgraden zullen de komende tijd volgens Aon op en neer gaan bewegen. Dat komt door de grote onzekerheden in de economie. Deze economie is vervolgens weer gekoppeld aan maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die steeds mee in het teken zijn komen te staan van de coronacrisis.