Dak AZ-stadion ingestort door falende lasverbindingen in 2019

Het dak van het AZ-stadion is ingestort omdat bepaalde lasverbindingen in de constructie zijn bezweken. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vrijdag 16 augustus 2019 bekend gemaakt. Het is nog onduidelijk hoe het kan dat de lasverbindingen zijn bezweken. Een lasverbinding is een onuitneembare verbinding in tegenstelling tot verbindingen die worden gemaakt doormiddel van bouten en moeren. Het is belangrijk dat lasverbindingen goed gemaakt worden juist omdat een lasverbinding een permanente verbinding is in een constructie.

Om die reden worden lasprocessen duidelijk beschreven in een lasmethodebeschrijving (LMB). Deze rapporten moeten lassers hanteren bij het maken van de lasverbinding. Er is onder andere aangegeven welk lasproces gehanteerd moet worden. Is dat bijvoorbeeld MIG/MAG lassen, BMBE lassen of TIG lassen. Naast deze algemeen bekende lasprocessen zijn er nog verschillende andere varianten van lasprocessen die minder voorkomen in de praktijk waaronder autogeen lassen en lassen onder poederdek. Het is belangrijk dat de lasverbinding conform de lasmethodebeschrijving is gemaakt. daarnaast moet ook de lasser beschikken over een lasserscertificaat. Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat de lastechnicus die de LMB heeft opgesteld geen fouten heeft gemaakt en vakbewaam is. Als er namelijk wat mis gaat tijdens deze gehele procedure dan kunnen de gevolgen ernstig zijn zoals duidelijk is geworden met het instorten van het dak van het stadion van AZ.

Tijdens een inspectie door de onderzoeksraad is naar voren gekomen dat er nog twee breuken zijn ontstaan en zijn er ook nog twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog niet is ingestort. De onderzoeksraad noemt deze plekken een “acuut risico”. De OVV heeft daarom een “formele waarschuwing” gestuurd naar AZ. Door de OVV wordt er op aangedrongen dat AZ “de stabiliteit en sterkte van de constructie” gaat controleren en maatregelen gaat nemen indien dit nodig wordt geacht. Volgens de OVV moeten de gemeente Alkmaar op dit proces toezien. De gemeente Alkmaar heeft namelijk de vergunning voor de bouw van het stadion verleend.