Coalitie bijna akkoord over 6 miljard bezuinigen

De nieuwsberichten vandaag laten zien dat de De regeringspartijen VVD en PvdA het eens zijn over de extra bezuinigingen. Deze extra bezuinigingen van 6 miljard euro staan gepland voor 2014. Het is nog niet duidelijk wat de regeringspartijen precies hebben vastgelegd. Volgens bronnen zouden de afspraken van juli 2013 voor een belangrijk deel blijven bestaan. Nadat de plannen formeel zijn vastgesteld worden ze op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De volgende punten worden in het nieuws al genoemd’.

  • De lonen in de overheidssector worden bevroren. Ministers  worden gekort in hun budgetten.
  • De verspilling in de zorg wordt aangepakt.
  • Stamrechtbv’s worden aangepakt om belastingontduiking te voorkomen.
  • De woningmarkt wordt aangepakt. Mensen die hun levensverzekering gebruiken om de hypotheek af te lossen moeten geen extra belasting betalen over hun kapitaal.

De hierboven genoemde bezuinigingen komen bovenop de reeds aanwezige bezuinigingen. Ze zijn nodig om het begrotingstekort verder terug te dringen en daarmee aan de eisen van Europa te voldoen. Het begrotingstekort zou door de bezuinigingen op 3,3 procent komen in plaats van 3,9 procent zoals het Centraal Planbureau de begroting op dit moment zonder de extra bezuinigingen in 2014 voorziet. De EU heeft echter een maximaal begrotingstekort voor Nederland vastgesteld op 3 procent. Toch zullen ze volgens bronnen akkoord gaan met de bezuinigingen van 6 miljard die nu gepland zijn.