Bouwend Nederland: dringend onderhoud nodig aan Nederlandse wegen in 2020

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland heeft vrijdag 24 juli 2020 zijn zorgen geuit over het onderhoud van de Nederlandse wegen. Volgens hem neemt de kans op ongelukken toe omdat het Rijk en de gemeenten te weinig doen om de Nederlandse wegen te onderhouden. Het gaat hierbij om zowel fietspaden als rijkswegen. Ook kunstwerken zoals viaducten moeten beter worden onderhouden. Het bericht van Verhagen stond in een interview dat gepubliceerd is door het AD.

Er zou een grotere kans bestaan op ongelukken omdat de gemeenten en het Rijk niet goed op het onderhoud van de wegen letten. Daardoor zouden ook wegen kunnen worden afgezet en verkeersinfarcten kunnen ontstaan. Volgens Verhagen wordt de situatie iedere dag ernstiger. De reden waarom de wegen slecht worden onderhouden heeft te maken met geld. Gemeenten zouden bezuinigen op het onderhoud van wegen. Dat doen ze volgens Verhagen al jaren. Daarnaast zorgt de coronacrisis er voor dat de bezuinigingen op dit gebied nog niet van de baan zijn.

Er werd in een onderzoek aangegeven dat een groot deel van de gemeenten ook in de toekomst gaan bezuinigen op het onderhoud van wegen en infra. In totaal zou 41 procent van de gemeenten dat doen. De gemeenten zijn volgens hem niet verantwoord bezig. Verhagen heeft het zelfs over een “tikkende tijdbom”. Door niet te investeren in onderhoud worden de wegen namelijk alleen maar slechter en zullen de kosten in de toekomst op gaan lopen. Daarnaast kunnen er ook meer slachtoffers ontstaan door slecht onderhoud. Deze slachtoffers kunnen gemeenten aansprakelijk stellen. De kosten van deze aansprakelijkheid zullen er voor zorgen dat gemeenten nog meer geld moeten uitgeven.