Bionexpresso maakt productie geneesmiddelen goedkoper vanaf 2017

Bionexpresso is een nieuwe technologische ontwikkeling die er voor moet zorgen dat geneesmiddelen goedkoper geproduceerd kunnen worden. Professor Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht heeft in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology benoemd dat de Bionexpresso apothekers de mogelijkheid biedt om zelf snel en tegen lage kosten biologische medicijnen te produceren.

Professor Huub Schellekens is hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie hij vindt het huidige farmaceutische systeem te gecompliceerd en te duur. Daarnaast is het huidige systeem niet flexibel genoeg en bovendien te tijdrovend. Het op maat maken van geneesmiddelen voor die bestemd zijn voor individuele patiënten is nog te moeilijk. De Bionexpresso is een technologische oplossing voor dit probleem. Deze machine moet er juist voor zorgen dat individuele patiënten op maat gemaakte medicijnen kunnen ontvangen. Dit kan via de zogenaamde ‘magistrale bereiding’.

Medicijnen die via de Bionexpresso worden gemaakt hoeven niet in een procedure worden gebracht voor een markttoelating. Deze procedure is vaak lang en kostbaar. Momenteel beschikken ziekenhuizen nog niet over de juiste apparatuur maar dit kan volgens Schellekens veranderen. Dit komt omdat technologische ontwikkelingen in de medische machinebouw er voor zorgen dat machines makkelijker kunnen worden bediend. Op die manier zullen veilige ‘Bionexpresso’-apparaten in de toekomst ook in apotheken worden gebruikt.

Ondanks de maatwerkmedicijnen die worden geleverd door de Bionexpresso zullen ook grote farmaceutische bedrijven in de toekomst nodig blijven. Dit komt omdat de producten en distributie van standaard geneesmiddelen ook in de toekomst belangrijk is. de Bionexpresso is niet geschikt voor grootschalige productie. De komende tijd zal men de Bionexpresso verder gaan testen doormiddel van een ‘proof of principle’. Dit is een test om te bepalen of de technologie ook daadwerkelijk haalbaar is.