Banen weg bij NAM in 2016

In 2016 verdwijnen er banen bij de NAM. Dit komt door de bezuinigingsmaatregelen die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) doorvoert. Naar verwachting gaan meer banen verloren dan in 2016 is gemeld. Dit heeft topman Gerald Schotman van het gaswinningsbedrijf op donderdag 28 januari 2016 gemeld op een persbijeenkomst in Amsterdam. De topman maakte het bericht bekend zonder concrete cijfers te noemen.

Door productiebeperkingen in Groningen gaat de NAM snijden in de kosten. Deze productiebeperkingen zijn het gevolg van aardbevingen in Groningen.  Men verwacht dat met een beperking van de gaswinning het aantal aardbevingen in Groningen af zal nemen. Daarom draaide de regering de gaskraan iets verder dicht. Verder heeft de NAM ook te maken met de gevolgen van een sterke daling van de gasprijs en olieprijs. In september 2015 ging de NAM nog uit van 1800 banen die zouden verdwijnen bij partners van de NAM voor het einde van 2016. Deze partners zijn bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteed. Bij de NAM zouden ongeveer 190 van de 2.250 arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Reactie van Technisch Werken

De daling van de gasproductie heeft natuurlijk gevolgen voor de NAM. Daar ontkom je helaas niet aan. De NAM heeft echter veel kennis en kennis is geld waard. Voor andere landen kan deze kennis heel waardevol zijn daarom zal de NAM de samenwerking over de grenzen moeten opzoeken met internationale partners. Daarnaast kan de NAM misschien meer aandacht besteden aan veiligheid en duurzaamheid.