Duizenden banen in gevaar bij Tata Steel vanaf 2016

Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden gaat een onzekere tijd tegemoet. Er dreigen duizenden banen te verdwijnen. Ineke Dezentjé Hamming van werkgeversorganisatie FME geeft aan dat de nood zo hoog is dat de Nederlandse overheid zal moeten ingrijpen. Op dit moment onderhandeld  het Duitse ThyssenKrupp samen met Tata Steel over een samenwerking. Dezentjé Hamming heeft een brief ingezonden naar het FD. In deze brief geeft ze aan dat de gesprekken tussen Tata Steel en ThyssenKrupp ook gevolgen gaan hebben voor werknemers in Nederland. Volgens haar is het niet ondenkbaar dat de staalproductie of de voor innovatie noodzakelijke R&D van IJmuiden naar Duitsland wordt verplaatst.

Nederland moet zich hard
Engelse, Duitse en Franse autoriteiten hebben meerdere keren getoond dat ze bereid zijn om op te komen voor nationale industriële belangen. Volgens Dezentjé Hamming wordt het nu ook tijd dat de Nederlandse overheid ook haar best doet om de belangen van de Nederlandse industrie te verdedigen. Het is belangrijk dat de unieke positie van een Nederlands staalbedrijf wordt behouden voor de toekomst.

ThyssenKrupp en Tata Steel
In totaal werken er meer dan 11.000 werknemers bij het bedrijf Tata Steel in Nederland. door een fusie zouden hiervan duizenden banen kunnen verdwijnen. Over twee weken wordt door de FNV een manifestatie gehouden. Ook de Duitse staalmedewerkers van het bedrijf ThyssenKrupp maken zich zorgen over de gesprekken over een fusie. De staalmedewerkers van het bedrijf ThyssenKrupp hebben eerder deze week gedemonstreerd tegen het mogelijke verlies van hun baan in Duitsland.