Nederlandse Volkswagenimporteur roept dieselmodellen terug in februari 2016

D Nederlandse importeur van Volkswagen is in januari 2016 begonnen met het terugroepen van dieselmodellen. Het gaat hierbij om dieselvoertuigen die zijn uitgerust met de zogenoemde sjoemelsoftware. Met deze software worden de testresultaten van de diesels gemanipuleerd en dat is verboden.

De meeste dieselwagens kunnen met een eenvoudige software-update weer aan de eisen voldoen. Daardoor kunnen veel van de teruggeroepen voertuigen binnen een uur weer de garage uitrijden.

Importeur Pon geeft aan dat het eerste model dat aan de beurt komt de Volkswagen Amarok is. Deze auto is uitgerust met eenn2.0 liter TDI-motor. De andere dieselmodellen van Volkswagen worden gefaseerd vanaf de maand februari teruggeroepen om te worden aangepakt. Volkswagen-rijders krijgen bericht wanneer ze met hun auto naar de garage kunnen gaan voor de softwareverandering. In Nederland zouden ongeveer 160.000 diesels van Volkswagen rondrijden met software die de stikstofuitstoot in testen manipuleert. De sjoemelsoftware zorgt voor gunstiger testresultaten dan de praktijk. In de toekomst zullen auto’s aan testen worden onderworpen die de praktijk zo goed mogelijk nabootsen.

Reactie van Technisch Werken

De grote ‘schoonmaakactie’ van Volkswagen is begonnen. De auto’s moeten eerst worden ontdaan van manipulerende software maar daarna zullen ze wel weer opnieuw getst moeten worden. Dat kost Volkswagen wel veel geld. Het bedrijf moet er alles aan doen om dan uitstekende testresultaten te halen. Daarbij moet natuurlijk onder ‘alles’ alleen het juridisch en technisch juiste worden verstaan en geen gesjoemel meer.