Amerikaans sancties tegen Russische aluminiumproducent treffen ook Europa in 2018

De Verenigde Staten zijn onder leiding van de Amerikaanse president Donald Trump druk bezig om aan andere wereldmarkten sancties en hoge invoerrechten op te leggen. Zo heeft Trump eerder al met China strijd geleverd over hoge invoerrechten op Chinees staal en aluminium. Inmiddels hebben de Verenigde Staten twee weken geleden maatregelen getroffen tegen Rusland. Het gaat hierbij onder anderen om sancties tegen aluminiumproducent Rusal. Deze sancties dreigen ook de Europese economie hard te treffen. Dat werd zaterdag 21 april 2018 bekend gemaakt door de Britse krant Financial Times zaterdag.

Aluminiumprijs omhoog
De nieuwe sancties werden op zes april aangekondigd door de VS. Het zou hierbij gaan om maatregelen tegen zeven Russische oligarchen en een tiental prominente Russische bedrijven. Amerika geeft aan dat de strenge maatregelen een reactie zijn op de Russische cyberactiviteiten en andere vormen van inmenging van Rusland in het Westen. Met name de sancties tegen Rusal heeft een groot effect op de aluminiummarkt in de wereld.

Rusal is namelijk na China de grootste aluminiumproducent. De waarde van het bedrijf daalde weliswaar op de beurs maar de prijs van aluminium schoot omhoog. Verschillende Europese landen hebben al hun zorgen geuit. De landen Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië zijn van plan om in Washington een gezamenlijk pleidooi te houden. Het doel van dit pleidooi is Amerika te overtuigen om de sancties af te zwakken. ”De bevoorrading van aluminium is aan het haperen en brengt de hele keten in een zodanig groot gevaar dat verschillende grote productiesites met sluiting bedreigd worden,” zeggen de landen.