Aluminiumprijs daalt 24 april 2018 na mogelijke verlichting Amerikaanse sancties tegen aluminiumproducent Rusal

De Verenigde Staten willen de voorgenomen economische sancties tegen de Russische aluminiumproducent Rusal mogelijk verlichten. Dat betekent dat er voor Westerse landen minder tekort aan aluminium zal ontstaan. Het nieuws heeft er voor gezorgd dat de aluminiumprijzen weer omlaag zijn gegaan. Dat is voor veel bedrijven goed nieuws. Bedrijven kunnen nu tegen lagere prijzen aluminium kopen op de markt. Dat is belangrijk want veel bedrijven in bijvoorbeeld de machinbouw, jachtbouw en automotive maken gebruik van aluminium als grondstof.

Maatregelen tegen aluminiumproducent
Amerika had de maatregel tegen de Russische aluminiumproducent genomen omdat de top van het bedrijf nauwe banden zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Het zou daarbij onder andere gaan om de oligarch Oleg Deripaska. Hij is een grootaandeelhouder van Rusal. De sancties tegen het bedrijf worden door Amerika opgelegd als een vergelding voor de vermeende beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en ook vanwege andere ”kwaadaardige activiteiten” die volgens Amerika zijn ondernomen door het Kremlin.

Aluminiumprijs

Wanneer Deripaska bereid is om de controle over Rusal over te dragen is de Amerikaanse overheid bereid om de sancties tegen het bedrijf te verlichten. Bedrijven krijgen daarnaast vijf maanden langer de tijd om de zakelijk relatie die ze hebben met Rusal te stoppen. Dit bericht had meteen een positief effect op de aluminiummarkt. De prijs van aluminium was namelijk kort na het aankondigen van de Amerikaanse sancties enorm gestegen. Verschillende bedrijven, ook in Europa, maakten zich ernstige zorgen of ze wel in staat zouden zijn om tegen de huidige prijzen te kunnen produceren wanneer de grondstof aluminium enorm in prijs zou toenemen. Nu zijn de zorgen gedeeltelijk weggenomen en daalt de prijs van aluminium weer naar een redelijk niveau.