Heeft Europa meer last van sancties dan Rusland?

vrijdag 15 augustus 2014 zei de Hongaarse premier Victor Orban in een radio-interview dat de Europese Unie zichzelf in een moeilijke positie heeft gebracht door Rusland sancties op te leggen. Desondanks noemt premier Orban de sancties die Europese Unie aan Rusland oplegt wel noodzakelijk. Al heeft Europa volgens hem meer last van de sancties dan Rusland. Daarom roept Orban op om het sanctiebeleid aan te passen.

Reactie van Technisch Werken
Het is niet duidelijk te zeggen dat Europa meer last heeft van de economische sancties tussen Rusland en de Europese Unie. In Europa is men gewend om hardop te klagen over de economische gevolgen van het beleid van de politiek. In Rusland is dat anders. In dat land klaagt men misschien evenveel maar zijn de klachten minder hoorbaar. De media durven openlijk het sanctiebeleid in de kranten en op internet te bespreken waarbij ze ook kritisch kijken naar de gevolgen voor het eigen land. In Rusland houdt de media zich minder bezig met de gevolgen van de sancties voor het eigen land. In plaats daarvan wordt in de media juist de aanval geopend op de onterechte sancties die andere landen aan Rusland opleggen.

De Russische media wordt in sterk mate controleert door de Russische politiek. Daardoor kan in Rusland de media als wapen worden ingezet in de strijd tegen de landen die aan Rusland de sancties opleggen. Toch zal de bevolking wel degelijk de gevolgen merken van de voedselboycots van Rusland. Verschillen producten zijn in Rusland niet meer verkrijgbaar. Bepaalde soorten groenten en fruit zijn daarnaast moeilijk verkrijgbaar. Dit zal zeker een gevolg hebben voor de prijsstelling van deze producten.

Het grote verschil is echter dat in Rusland de schuld vooral wordt neergelegd bij de landen die in hun ogen onterecht de sancties hebben opgelegd. De verontwaardiging van de Russische burgers zal daardoor vooral tegen andere landen gericht zijn in plaats van hun eigen regering. De toespraken van Poetin zorgen er voor dat de bevolking er niet aan twijfelt dat de Russische politiek rechtvaardig is en dat andere landen onrechtvaardig zijn. Dit kan voor nog meer eenheid zorgen onder de Russische bevolking en is daardoor ook goed voor het imago van Poetin. De sancties kunnen inderdaad averechts werken voor Europa. Alle Europese landen moeten misschien ook een stevige tegenpropaganda opzetten tegen Rusland.

Het ontbreken van ‘oorlogstaal’ in het Westen maakt echter wel duidelijk welke partij het meest agressief optreed in de internationale politiek. Dat is zonder twijfel Rusland.