Amerika wil dat de OPEC de olieproductie opvoert in 2018

Er was eerder al sprake van een mogelijke opvoering van de olieproductie door de OPEC en Rusland. Inmiddels heeft Amerika aangegeven dat ze voorstander is van de opvoering van de olieproductie door de olieproducerende landen. De Amerikaanse regering heeft aan Saoedi-Arabië en de overige landen die aangesloten zijn bij oliekartel OPEC gevraagd om de olieproductie op te voeren. De olieproductie moet als volgens Amerika omhoog met een miljoen vaten per dag.
De reden voor dit verzoek zit in de hoge brandstofprijzen in Amerika. De olieprijzen zijn wegens het afnemende aanbod aan olie langzaam omhoog gegaan. De bevriezing van de olieproductie is tot stand gekomen door overleg tussen de OPEC leden en Rusland. Doordat de olieproductie werd beperkt liep het aanbod aan olie terug op de markt. Dat had tot gevolg dat de olieprijzen omhoog zijn gegaan. Daardoor zijn ook de prijzen van benzine en diesel omhoog gegaan. De hoge brandstofprijzen in de Verenigde Staten zorgen er echter voor dat er veel geld verdwijnt en dat wil de Amerikaanse regering tegen gaan. Dit bericht werd gemeld door ingewijden aan het persbureau Bloomberg.

Olieproductie omhoog
De Amerikaanse regering zou het verzoek afgelopen weekend ter tafel hebben gebracht tijdens een bijeenkomst van Arabische ministers in Koeweit. Het is al langer bekend dat Amerika geen voorstander is van het bevriezen van de olieproductie. Zo had de Amerikaanse president Donald Trump nog in april aangegeven dat de prijzen van olie door de OPEC kunstmatig hoog worden gehouden. Inmiddels zijn de olieprijzen gestegen naar het hoogste niveau in ruim drie jaar. Het Amerikaanse verzoek zal waarschijnlijk niet op veel weerstand stuitten. OPEC lid Saoedi-Arabië en Rusland hebben al aangegeven dat ze van plan zijn om in de tweede helft van 2018 de dagelijkse productie langzaam op te schroeven. De olieproductie zou daardoor uiteindelijk worden verhoogd met een miljoen vaten per dag.